Gebakken vijgen in zoete rodewijnsaus

Gebakken vijgen in zoete rodewijnsaus

In de oven gebakken vijgen met natuurlijk gezoete rodewijnsaus. Gaat goed met pannenkoeken, yoghurt of ijs. Of in de havermout op een decadente ochtend.

— door Debby

De grap ging vroeger dat ik alleen fruit at als er een taart rond zat. Bananen en aardbeien wou ik nog wel eens proberen. Als ze geen blutsen hadden. Een appel als hij geschild en ontpit was. In partjes gesneden en op een bord. Nog net niet met vork en mes.

Het ging mij niet eens om de smaak, ik was er gewoon vies van. Dat gepruts met die draadjes, pitten en schillen. Dat gelek en geplak. Daar wou ik niets mee te maken hebben. De manier waarop mijn grootmoeder haar gezicht al slurpend in een sinaasappel begroef terwijl het sap langs haar kin in haar bord liep. Daarom at ik ook geen ribbetjes. Ik wilde niet kluiven. Met saus aan mijn gezicht en mijn handen en draden tussen mijn tanden.

Er is een reden waarom je amper geblutste groenten ziet in de supermarkt. Mensen willen egale dingen kopen. Eten dat eruitziet alsof iemand het door een 3D-printer gehaald heeft. En dan groei je op en denk je dat eten er zo hoort uit te zien. Dan word je vies van alles wat natuurlijk is. Het groentepakket heeft mij daar vanaf geholpen. Dat zat vol groenten met vreemde uitsteeksels. Het zand viel overal als je ze uit de zak haalde. En daar zat zoveel meer smaak aan dan aan die perfecte exemplaren uit de supermarkt.

De bruine plekken, draadjes en wortels stoorden me minder. Dus plots was daar ook fruit. Eerst als topping op de havermout, daarna in salades en op pannenkoeken. Kersen, abrikozen, nectarines, pruimen, vijgen en mango’s. Wie had ooit gedacht dat ik het jammer zou vinden dat het fruitseizoen erop zit. Straks alleen nog appelen en peren.

En mandarijnen, maar daar ben ik tegen. Draden, geplak én stank in 1 vrucht. Nee, dank je.

Leesvoer

Krijg Wildgroeis tweewekelijkste update en lees als eerste de nieuwste recepten en verhalen.

Vijgen in zoete rodewijnsaus - vegan, natuurlijk gezoet - Wildgroei

Gebakken vijgen in zoete rodewijnsaus

Voor 2 personen
English version in the comment section

 • 4 vijgen
 • 30 ml rode wijn
 • 1 el balsamicoazijn
 • 1 tl vanille-extract
 • 1/2 tl plantaardige olie
 • een snuifje kaneel
 1. Verwarm de oven voor op 220°C.
 2. Was de vijgen en snij ze in kwartjes. Leg ze in een ingevette ovenschaal met de schil naar onder.
 3. Meng de ingrediënten voor de saus en giet ze over de vijgen.
 4. Bak de vijgen 15 minuten. Haal ze uit de schaal en bewaar het ingedikte sap.
 5. Serveer met pannenkoeken, plantaardige yoghurt of ijs. Giet het sap erover.

De pannenkoeken op de foto zijn de tortilla’s van de Griekse wraps met tempeh. Omdat er kokosmelk door zit zijn ze zoeter en kan je ze ook als pannenkoek eten. Ze zijn ook lichter, handig in combinatie met die rijke rodewijnsaus. Met 1/2 cup kikkererwtenmeel, 1/2 cup tapiocameel en 1 cup kokosmelk maak je 8 kleine pannenkoeken.


Recept geprobeerd? Willen we zien! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]2 thoughts on “Gebakken vijgen in zoete rodewijnsaus”

 • Baked figs in sweet red wine sauce

  2 servings

  • 4 fresh figs, washed and quartered
  • 1/8 cup (30 ml) red wine
  • 1 tbsp balsamic vinegar
  • 1 tsp vanilla essence
  • 1/2 tbsp vegetable oil
  • a pinch of cinnamon
  1. Preheat the oven to 390F/200C.
  2. Place the figs in a baking dish, skin side down.
  3. Whisk the ingredients for the sauce and pour them over the figs.
  4. Bake for 15 minutes. Save the juices and sauce in the bottom of the dish after removing the figs.
  5. Serve with crepes, yogurt or ice cream. Spoon some of the sauce over the figs.

  For the crepes in the picture I used the recipe for grain free tortillas by A Saucy Kitchen. Since there’s coconut milk in the recipe, they’re sweeter. You can use them for both sweet and savory meals. They’re not quite as heavy as traditional crepes, which works well with the thickened wine sauce. Whisk together 1/2 cup of chickpea flour, 1/2 cup of tapioca starch and 1 cup of coconut milk for 8 small crepes.

Schrijf een reactie


%d bloggers like this: