Hummus van aardpeer

Hummus van aardpeer

Zoals iedere keer begon ik te laat aan deze tekst. Geen zin, geen idee, geen herinneringen aan aardpeer, hummus of de combinatie. Er passeerden wel beelden van airshows in de jaren 90 en van mijn broer die 25 jaar geleden huilend van een opblaasbare glijbaan ging in het zwembad van Kalmthout. Van die keer dat we ‘m een keer kwijt waren in het zwembad van Hengelhoef en dat hij er net niet verdronk. Van een buurman die eind 1996 met een kartonnen doos aan onze deur stond. We waren onze kat Poedie al dagen kwijt. We begroeven ze in de tuin. Er groeiden bloemen op.

Ik probeerde me gebeurtenissen te herinneren die wél te maken hadden met aardperenhummus. Het verhaal dat nog het meest in de buurt kwam was dat van mijn moeder die een paar jaar geleden een nacht in een Israëlische cel zat en die sindsdien tien jaar toegangsverbod had. De details waren vaag; ik twijfelde of ik erom zou bellen zodat ik dat trauma hier kon uitsmeren.

Beter niet.

Later, tijdens m’n avondwandeling, dacht ik weer aan aardperen en aan hoeveel Debby en ik elkaars eetpatroon en -gewoonten beïnvloed hebben. Zij was al vegetariër toen ik haar leerde kennen; ze woonde en studeerde in Gent, ze las boeken, ging naar concerten. Ik at wat iedereen at, woonde in een dorp in de Noorderkempen, luisterde naar domme muziek en las niet — ik wist alles al.

Als ons gezin vroeger al uiteten ging, dan altijd naar dezelfde restaurants waar ik altijd hetzelfde at.

 • De halve aangebrande kip en een cola bij De Cité in Heide.
 • De Ciabatta Club met gegrilde kip, mosterdmayonaise en een cola bij Monida.
 • Koniginnenhap en cola bij De Heihoeve.
 • Een kleine met stoofvlees en een curryworst van Vettige Rik. En cola.
 • Vis en kroketten met cola bij Den Druivelaer.
 • Eerst de pizza Hawai en daarna de Scaranof, met kip en look en cola, bij de Toscana.
 • Een kleine schotel met looksaus en een cola bij de Adel, en vertellen hoe het met ‘de karate’ ging.

En dan begon de ronde opnieuw.

In mijn hoofd werd dit een sterk en emotioneel stuk, over invloed, interactie, samen ontdekken, elkaar sterker maken. Tot ik besefte dat we dat van dat eten nog altijd doen. We eten nog altijd hetzelfde eten in dezelfde restaurants. Alleen doen we dat nu niet meer uit luiheid of gemak: nu doen we ’t omdat we niet anders kunnen.

Pasta met tomatensaus bij eender welke Vlaamse brasserie omdat dat de enige optie is die in de buurt komt van groenten. Broodje falafel bij de pitabar, om dezelfde reden.

Ik spurtte naar huis, schreef wat sleutelwoorden op en was erg trots op mezelf met die vondst.

Alleen jammer van de anticlimax.

Leesvoer

Elke maandag en donderdag nieuwe recepten en verhalen in je mail.

Hummus van aardpeer

 • 250 gr (1,5 cup) kikkererwten, gekookt
 • 300 gr (2,5 cup) aardpeer
 • 3 el tahin
 • 4 el citroensap
 • 3 t look
 • 1/2 tl komijn
 • 1 el olijfolie
 • zout en peper
 1. Verwarm de oven voor op 190°C.
 2. Snij de aardpeer in schijfjes en meng ze met de look en de olijfolie. Bak ze 30 minuten in een afgesloten ovenschaal of tot ze zacht zijn. Laat afkoelen.
 3. Mix alle ingrediënten met een staafmixer of blender tot een gladde pasta. Kruid bij met zout en peper en voeg naar smaak extra citroensap of komijn toe.
 4. Optioneel: Werk af met paprikapoeder, verse zwarte peper, fijngesneden platte peterselie, geroosterde zonnebloempitten en een scheut olijfolie.

De crackers op de foto zijn de Vegan Za’atar Crackers van Elephantastic Vegan. Makkelijk recept, gaat er goed bij.


Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


 


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]1 thought on “Hummus van aardpeer”

 • Jerusalem artichoke hummus

  300 gr (2,5 cup) jerusalem artichoke
  1 tbsp olive oil
  3 cloves garlic
  250 gr (1,5 cup) chickpeas, cooked and drained
  3 tbsp tahin (sesame paste)
  4 tbsp lemon juice
  1/2 tsp cumin
  salt and pepper

  Preheat the oven to 190C/375F.
  Thinly slice the jerusalem artichokes. Mix with garlic and olive oil and place in a covered oven dish. Cook for 30 minutes – until they are soft. Leave to cool.
  Add all the ingredients to a blender and blend until creamy. Season to taste with salt and pepper. Add more lemon juice or cumin if needed.
  Optional: serve with dried paprika, freshly ground black pepper, flat parsley, roasted sunflower or sesame seeds and a drizzle of olive oil.

  The crackers pictured are Elephantastic Vegans Vegan Za’atar Crackers.

Schrijf een reactie


%d bloggers like this: