Gratin van spruiten met mosterdsaus

Gratin van spruiten met mosterdsaus

Toen mijn pa klein was viel hij van een krukje. Dat kwam zo: hij at zijn spruiten niet op en mijn grootmoeder wou hem een tik verkopen. Hij leunde naar achter en vergat dat zijn stoel geen zitting had. Sindsdien eet hij geen kolen meer. Dat, of hij vindt dat ze stinken. Bij ons thuis kwam dat dus nooit op tafel.

Ik ontdekte pas veel later hoe goed spruiten zijn en doe ze nu overal in. Veel te plat gekookt en in hopen mosterd.

Leesvoer

Krijg Wildgroeis tweewekelijkste update en lees als eerste de nieuwste recepten en verhalen.

Gratin van spruiten met mosterdsaus - vegan - Wildgroei

Gratin van spruiten met mosterdsaus

Bijgerecht voor 4 personen.
English version in the comment section.

  • 500 gr (5 cups) spruiten
  • 2 t look, geperst
  • 2 el bloem
  • 80 ml (1/3 cup) witte wijn
  • 420 ml (1 + 3/4 cup) plantaardige melk
  • 4 el mosterd
  • 2 el voedingsgist
  • 1 el citroensap
  • zout en peper
  • 2 tl kappertjes
  • 20 gr (1/4 cup) panko of paneermeel
  • 1 + 1/2 el plantaardige olie
  • 1 tl chilivlokken
  1. Was en halveer de spruiten. Breng een ruime pot water aan de kook en blancheer de spruiten 3 minuten, tot ze een frisse groene kleur krijgen. Giet af en zet opzij.
  2. Maak de saus: Stoof de look 2 minuten aan in een eetlepel plantaardige olie, voeg de wijn toe en laat die voor de helft inkoken. Voeg de bloem toe en roer goed. Giet de plantaardige melk erbij en meng met de handklopper. Breng de saus al roerend aan de kook tot ze dik wordt1. Roer er het voedingsgist, het citroensap en de mosterd bij en kruid naar smaak bij met zout en peper.
  3. Verwarm de oven voor op 190°C.
  4. Meng de spruiten met de saus en de kappertjes en doe ze in een ovenschaal (20 op 20 cm). Meng de panko met een halve eetlepel olie en verkruimel dit over de spruiten.
  5. Bak de gratin 40 à 50 minuten in het midden van de oven. Zet de oven de laatste 3 minuten op grillstand voor een krokante korst. Besprenkel met de chilivlokken en serveer.
    Gaat goed met seitangebraad.

 


Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


  1. Doe er wat tapioca- of maïszetmeel bij als ze niet dik wordt. Of als ze te dik wordt: meer melk. 

Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



1 thought on “Gratin van spruiten met mosterdsaus”

  • Brussels sprouts gratin with mustard cream sauce

    Serves: 4 (side dish)

    • 500 gr (5 cups) brussels sprouts
    • 2 cloves garlic, minced
    • 2 tbsp all purpose flour
    • 80 ml (1/3 cup) white wine
    • 420 ml (1 + 3/4 cup) plant based milk
    • 4 tbsp dijon mustard
    • 2 tbsp nutritional yeast
    • 1 tbsp lemon juice
    • salt and pepper
    • 2 tsp capers
    • 20 gr (1/4 cup) panko
    • 1 + 1/2 tbsp vegetable oil (divided)
    • 1 tsp dried chili flakes
    1. Wash and halve the brussels sprouts. Fill a large pan with water and bring to a boil. Blanch the brussels sprouts for 3 minutes, until they turn a vibrant green. Drain and set aside.
    2. Make the mustard sauce: In a sauce pan, heat up 1 tbsp of vegetable oil and cook the garlic until slightly browned. Add the white wine and cook until reduced by half. Stir in the flour. Add the milk and whisk until the sauce thickens.(see note) Stir in nutritional yeast, lemon juice and mustard. Season to taste with salt and pepper.
    3. Preheat the oven to 190C/375F.
    4. Place the brussels sprouts in an oven dish (8 by 8”), pour over the mustard sauce. Mix panko and 1/2 tbsp of vegetable oil and distribute the crumble over the oven dish.
    5. Bake for 40 to 50 minutes (until the sprouts are fork tender). Put the oven on grill for a couple of minutes to get a crispy crust. Sprinkle with chili flakes and serve.

    note: add a bit of corn starch if the sauce doesn’t thicken.

Schrijf een reactie


%d bloggers like this: