Granola met sinaasappel en kokos

Granola met sinaasappel en kokos
PompoenHet was ruim druk toen we aankwamen op de Wintermarkt. Het plein voor de gebouwen van Perron Noord stond vol tenten. Een met pannenkoeken, een met beren die kersttruien of sloffen droegen, een waar ze yoghurtpotten met kaarsen in verkochten, een tent met plastic appels en een tent waarin ze geld inzamelden voor lokale gehandicapten.

Het was ruim druk toen we aankwamen op de Wintermarkt. Het plein voor de gebouwen van Perron Noord stond vol tenten. Een met pannenkoeken, een met beren die kersttruien of sloffen droegen, een waar ze yoghurtpotten met kaarsen in verkochten, een tent met plastic appels en een tent waarin ze geld inzamelden voor lokale gehandicapten.

We kregen een plek helemaal op het einde van de rij, in een tent met alleen een dak. Een vrouw verkocht er walnotenolie.

“Eens proeven van olie?” vroeg ze toen we binnenwandelden.

We bedankten en zeiden dat we ook op de markt stonden. Niks over onze notenallergie, achteraf gezien een logischer argument.

Daar waren de eerste bezoekers al. Het duurde een tijd eer ze aan onze tafel waren en terwijl ik de andere verkopers bezig zag vond ik het ontroerend hoe het leven op markten in theater verviel.

Een man wilde niet proeven van de olie ‘omdat hij net had gegeten’.

Een vrouw sprong weg en zei dat ze ‘crashte’ op olie. Ze liet haar hoofd hangen. “Ik crash op zoveel…”

Daarna kwamen degenen die niet wisten welke rol ze in dit stuk speelden. Ze stopten wel, ze namen deel aan de scène, maar ze waren onzeker over wie hun personage was en vroegen zich bij alles af of dit bij hen paste.

“Mag ik dit stuk brood kleiner breken?”

“Moet je dat in de olie dopen?”

En de beste: “Wat is de bedoeling?”

Aan onze tafel was het intussen moderne kunst. Twee bejaarde vrouwen stopten arm in arm en ontkenden dat wij er ook waren. Ze bleven naar beneden staren en ze bewogen niet.

“… Eens proeven van granola?” probeerden wij ook eens.

Stilte.

“Muesli, denk ik”, zei de ene vrouw uiteindelijk. De andere las de ingrediënten luidop. “Si-na-sko-kos.”

Na een korte stilte keek ze op: “Kokos.”

De ene vroeg zich mompelend af hoe je muesli at. Ze reageerden nu ook al niet meer op elkaar. Ze zei het dan zelf maar: “Melk, yoghurt, karnemelk.” Ik zei dat wij gewoonlijk wat op onze havermout deden, dat was ‘lekker krokant bij zachte pap’ en fruit ‘maakte het geheel af’.

“Hahaha”, voegde ik eraan toe.

Weer geen reactie.

“Melk”, zei de tweede en ze staarden in stilte. Ze schuifelden pas naar de tafel naast ons toen de vrouw aan hen vroeg of ze olie wilden proeven.

Zij kreeg wel een vraag.

“Perst u veel noten?”

Leesvoer

Elke maandag en donderdag nieuwe recepten en verhalen in je mail.

Granola met sinaasappel en kokos

Vetvrij en natuurlijk gezoet
4 porties

  • 190 gr ongezoete appelmoes
  • 70 gr gedroogde abrikozen
  • 1 tl vanillearoma
  • 200 gr havervlokken
  • 100 gr boekweitgrutten of fijngehakte noten
  • 2 tl kaneel
  • 1/4 tl geraspte gember
  • 1/4 tl kruidnagel
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/4 tl zout
  • een snuifje kardemom
  • zeste van 1 sinaasappel
  • een handvol geroosterde kokosvlokken
  • optioneel: 2 el gedroogde appelstukjes
  • optioneel: 2 el rozijnen
  1. Pureer appelmoes, abrikozen en vanille met je blender of staafmixer.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Meng de droge ingrediënten (behalve de kokos, appelstukjes en rozijnen) in een grote kom.
  4. Doe de appelmoespuree erbij en meng goed tot alles bedekt is.
  5. Verdeel het mengsel over een bakplaat met bakpapier. Duw goed aan, zorg dat het overal even dik is.
  6. Bak 20 minuten. Breek de granola in grote brokken en keer ze om. Bak nog eens 20 – 25 minuten, roer en breek elke 5 à 10 minuten zodat je op het einde kleine, krokante clusters overhoudt.
  7. Laat de granola helemaal afkoelen. Dit is belangrijk, anders blijft hij niet krokant. Roer er de kokosvlokken en (eventueel) rozijnen en appelstukjes onder. Bewaar tot twee weken in een afgesloten bokaal.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



Schrijf een reactie