Gnocchi met paddenstoelen en salie

Gnocchi met paddenstoelen en salie

—door Debby

In de periode 2006-2010 deed ik twee concerten per week. Nu ben ik al blij als ik er twee per jaar kan doen. Van Conor Oberst en M. Ward had ik toen alle platen, maar om de een of andere reden zag ik ze nooit live. Deze zomer kwamen ze naar het Rivierenhof en ik dus ook. In de hoop daar een teletijdmachine te vinden.

Het zat er vol met mensen van toen. Met een deel had ik bijeen gepropt gezeten op woonkamerconcerten. De rest kende ik van last.fm, een website die ervoor zorgde dat ik alleen nog mensen ontmoette met dezelfde muzieksmaak. Op de duur kwam je altijd hetzelfde volk tegen op die concerten. Recensenten, fotografen, bootleggers, fans. Hen terugzien maakte me bijna nostalgisch.

Maar toen begon het concert en zat ik meteen terug in 2017. Tien jaar geleden waren deze artiesten mijn helden. Nu ergerde ik me. Aan hun teksten. Aan hun sentimenteel geneuzel. Aan hun drama. Verveeld luisterde ik hoe ze zongen over het verliezen van hun ware liefde terwijl ik me afvroeg of ik die dertig euro niet beter had kunnen besteden. Sinds wanneer was ik zo cynisch?

Het duurde een paar dagen voor ik het begreep: Conor Oberst, M. Ward en ik, we groeiden uit elkaar.gnocchi met salie
Ik luisterde naar die muziek in die periode omdat ze paste bij hoe ik me toen voelde. De teksten leken altijd samen te vallen met wat er gebeurde. Of ik deed het samenvallen door een of andere vergezochte interpretatie. Dat gevoel heb ik niet bij hun nieuw materiaal. Al dat verlaat-mij-niet. Dat puberale gepreek over ‘de wereld’. Dat is van vroeger.

Met cynisme heeft het niet per se iets te maken. Ik ben ze gewoon ontgroeid. Of we groeiden een andere kant op. Ik denk nu anders dan toen. Ik ben met andere dingen bezig en daar zingt niemand over. Het leven werd gewoon een pak minder dramatisch.

Smaak evolueert. Maar goed ook, anders liep ik hier nu nog in een groene Samsontrui.

Die oude albums zet ik nog wel eens op in een nostalgische bui, als ik 2006 wil spelen. En dan denk ik aan wie ik toen was en waar ik mijn dagen mee vulde: mijn ex stalken op last.fm en me afvragen of hij die nummers voor mij speelde.
gnocchi met salie
Ook nooit live gezien: gnocchi. Ik had dat nog nooit gegeten tot ik het zelf maakte. Misschien doe ik het wel helemaal mis. Geen idee.


Gnocchi met seizoenspaddenstoelen en salie

Voor 2 personen
Bereiding: 60 min.

 • 300 gr (1,5 cup) aardappelpuree (3-4 aardappelen)
 • 150 gr (1 cup) bloem
 • 200 gr seizoenspaddenstoelen
 • 2 el verse salie
 • 2 t look, geperst
 • 75 gr (½ cup) cashewnoten
 • 250 ml (1 cup) rijstdrink
 • 1 el verse tijm
 • sap van 1 citroen
 • ½ tl mosterd
 • olijfolie
 • zout en peper
 1. Voorbereiding: Kook en pureer de aardappelen. Doe cashewnoten, rijstdrink, tijm, citroensap, mosterd, peper en zout in de blenderbeker. Zet opzij.
 2. Meng de aardappelpuree met bloem, peper en zout tot een homogeen deeg. Verdeel in 4 porties en rol ze uit tot een worst van 2 cm diameter. Snij stukjes af van 1,5 cm breed. Rol ze op een gnocchiplank of vork. (zie nota’s)
 3. Kook de gnocchi 5 – 7 minuten in een ruime pan water. Ze zijn klaar als ze drijven. Haal uit de pan met een schuimspaan.
 4. Bak de paddenstoelen met de look en de salie in olijfolie tot ze beginnen te bruinen. Zet opzij.
 5. Mix de saus. Verwarm ze met 2 el kookvocht in een steelpan. Laat een paar minuten opkoken tot de saus mooi romig wordt en doe er dan de paddenstoelen bij.
 6. Bak de gnocchi in de pan van de paddenstoelen tot ze een korstje krijgen.
 7. Serveer de gnocchi met de saus in een diep bord. Besprenkel met extra tijm en zwarte peper.

Nota’s

Bekijk hier hoe je gnocchi rolt op een plank of vork.


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]Schrijf een reactie