Frieten van pastinaak met zeewier en vegan tartaar

Frieten van pastinaak met zeewier en vegan tartaar

Gisteren was ik de enige klant in frituur Tommeke. Tom liep heen en weer alles tegelijk te doen en mompelde in zichzelf. Hij pakte een Ice-Tea uit de koelkast en gooide frieten in het vet en trommelde met zijn vingers op de ketels. Het blik ging er in één keer door. Daarna zuchten dat hij niet kon geloven met wat ze bij Lierse bezig waren.

Het bleef even stil. Ik zei: “Ja. Zeker nu.”

Terug naar de vertrouwde stilte.

Nee, zei hij, schandalig was het en dat iedereen wist dat de club al langer mankte maar nu werd het echt onbeschoft.

Ik knikken. Geen idee waar hij het over had.

Hij schepte frieten bij in het vet en pakte nog een blik uit de koelkast.

Dat de club een Argentijn had gekocht en dat ze bij Lierse niet wisten waar ze aan begonnen. Die Argentijnen waren een volk apart, jongen, zei hij en hij wist waarover hij het had: sinds een maand had hij een Argentijnse vriendin. Had hij dat al niet verteld? Hij dacht dat ik dat al wel wist.

Ik wist het niet.

Nee, als ik dacht dat ze daar zoals hier waren, dan besefte ik niet wat ik dacht. “Ze zijn daar helemaal anders dan hier.”

“Hopelijk”, zei ik.

Het was wennen. Dat zij een persoonlijkheid had, dat hij nu bevelen kreeg, dat ze hem de tweede week mee naar Argentinië had getrokken om haar familie te ontmoeten, dat hij niet gerekend had op het weer of op de omgeving, dat haar familie met dertig of veertig in een huis woonde — “Ik heb niet geteld, het waren er veel” — en dat haar vader de tweede avond naakt op het strand barbecuede.

“Nog nooit zo veel vlees gezien.”

Hij riep dat ze daar hele dieren op het vuur gooien. Alles! De buitenkant én de binnenkant. “Ik bedoel: in stukken, hè. Dingen die wij hier ook kennen, steaks en van die dingen, ribben — maar evengoed organen. Levers! Nieren! Harten!”

“En ogen?” vroeg ik. “Eten ze er ook ogen?”

Hij spuwde wat Ice-tea in het frietvet. Nee, ogen waren geen organen.

“Dat zijn zintuigen.”

Leesvoer

Krijg Wildgroeis tweewekelijkste update en lees als eerste de nieuwste recepten en verhalen.

Frieten van pastinaak met vegan tartaarsaus - Wildgroei

Frieten van pastinaak met zeewier en vegan tartaarsaus

Voor 2 personen
English version in the comments.

Pastinaakfrieten

  • 3 pastinaken
  • 2 el kokosolie, gesmolten
  • 2 tl aonori (gedroogde zeewiervlokken)1
  • 1/4 tl lookpoeder
  • zout en peper

Aquafabamayonaise

  • 1 el citroensap
  • 1 el azijn
  • 1 el mosterd
  • 2 el aquafaba of bonenvocht2
  • 3/4 cup zachte plantaardige olie (bv. zonnebloemolie)

Tartaarsaus

  • 1 el kappertjes
  • 1 augurk
  • 1 tl verse peterselie
  • 1 sjalot
  • 1/2 tl gedroogde dille
  • 1 t look
  • 1 tl citroensap
  • zout en peper
  1. Maak de aquafabamayonaise: Meng citroensap, azijn, mosterd en aquafaba in een hoge beker. Gebruik een elektrische klopper om alles te mengen. Blijf kloppen en giet de olie er geleidelijk aan bij tot je een dikke mayonaise krijgt.
  2. Maak de tartaarsaus: snij de kappertjes, augurk en peterselie fijn. Meng ze met de mayonaise en de overige ingrediënten voor de saus. Kruid bij naar smaak met zout en peper. Bewaar de tartaar in een afgesloten pot in de koelkast.3
  3. Verwarm de oven voor op 190°C.
  4. Snij de pastinaak in frietjes van 1 cm dik. Zorg ervoor dat ze ongeveer even groot zijn zodat ze gelijk garen. Neem een grote kom en meng de frieten met de kokosolie, de zeewiervlokken en het lookpoeder. Kruid bij met zout en peper.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de pastinaak erover in één laag. Bak ze 35 – 45 minuten of tot ze goudbruin zijn (hangt af van je oven, blijf in de buurt).
  6. Besprenkel met grof zeezout en serveer met de tartaarsaus.

Varieer gerust met de kruiding: look-rozemarijn werkt goed, paprikapoeder ook.


Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


  1. Wij kochten die van ons bij Albert Heijn, je kan ze ook online bestellen. 
  2. Aquafaba is het kookvocht van bonen of kikkererwten. 
  3. Deze saus is op zijn best als je hem een dag op voorhand maakt. In de koelkast blijft hij 3 tot 4 dagen goed. 

Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



1 thought on “Frieten van pastinaak met zeewier en vegan tartaar”

  • Parsnip fries with a vegan tartar sauce

    Serves: 2

    Parsnip fries

    • 3 large parsnips
    • 2 tbsp coconut oil, melted
    • 2 tsp aonori (dried seaweed flakes)
    • 1/4 tsp garlic powder
    • salt and pepper

    Aquafaba mayonaise

    • 1 tbsp lemon juice
    • 1 tbsp vinegar
    • 1 tbsp mustard
    • 2 tbsp aquafaba (bean liquid)
    • 3/4 cup olive oil

    Tartar sauce

    • 1 tbsp capers
    • 1 gherkin
    • 1 tsp fresh flat parsley
    • 1 shallot
    • 1/2 tsp dried dill
    • 1 clove garlic
    • 1 tsp lemon juice
    • salt and pepper
    1. Make the aquafaba mayonaise: whisk together lemon juice, vinegar, mustard and aquafaba. Keep whisking while gradually adding the olive oil until you get a thick mayonaise.
    2. Make the tartar sauce: Finely dice capers, gherkin and parsley. Add all the ingredients for the sauce to the aquafaba mayonaise. Season to taste with salt and pepper and put the sauce in the fridge.
    3. Preheat the oven to 190C/375F.
    4. Cut parsnips into fries (half an inch thick). Make sure they are about the same size so they’ll cook evenly. Mix the parsnip fries with coconut oil, seaweed flakes and garlic powder. Season with salt and pepper.
    5. Line a baking tray with parchment paper and spread out the fries in a even layer. Bake for 35 – 45 minutes, or until golden brown (turn them over after 20 minutes). Keep an eye on your oven, they burn easily.
    6. Sprinkle with kosher salt and serve with the tartar sauce.

Schrijf een reactie


%d bloggers like this: