Flammkuchen met asperges en dillepesto

Flammkuchen met asperges en dillepesto

— door Debby

Bestaan ze nog, van die vegetarische restaurants die alles in hoopjes serveren? Alsof ze alle voedingsgroepen met de weegschaal ernaast hebben afgemeten. Zo aten we in ons tiny house: tofu met kruiden, groenten met rozemarijnzout, bulgur en ovengroenten. Ik weet niet echt waarom – er waren twee kookvuren en een oven, buiten stonden vuurkorven; plaatsgebrek was er niet. Het leek gewoon bij de omgeving te passen.

Het deed deugd om zo simpel te koken. Om eens niet te moeten vechten met deeg of combinaties te verzinnen die er ook nog eens goed zouden uitzien op foto. Middenin een glazen kist in het bos beseften we dat ons leven nog veel simpeler kan. We hebben over de jaren te veel rituelen gekweekt die overbodig zijn: chocolademelk drinken na het middageten is er daar een van. Totaal niet gemist.

En het viel mij op hoe weinig je echt nodig hebt in de keuken. Er was geen blender. Geen lookpers. Geen espressomachine. Je kan je perfect redden met een mes en een paar kookpotten. Uiteindelijk zijn dat ook de momenten die me bijblijven van op reis: ontbijten in de kofferbak op de parking van de Leclerq met een stuk stokbrood, een pot confituur en een aardappelmes, om dan door te rijden naar wie weet waar.

Flammkuchen met asperges

Flammkuchen met asperges, tzatziki en dillepesto

Voor: 2 stuks
Tijd: 60 min. inclusief rijzen
Om tijd te besparen kan je ook kant-en-klare flatbreads of pizzabodems gebruiken.

Flammkuchen

  • 200 gr bloem
  • 100 ml water (+ extra)
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl zout

Tzatziki

  • 300 gr ongezoete plantaardige yoghurt of kwark
  • 2 el verse dille, fijngesneden
  • 1 el citroensap
  • peper, zout
  • 3 t look, geperst

Dillepesto

  • ½ cup verse basilicum
  • ½ cup verse dille
  • ½ el citroensap
  • 1,5 el voedingsgist
  • zout, peper
  • ¼ cup olie
  • ½ cup zonnebloem- of pijnboompitten
  • ½ tl lookpoeder

Asperges

  • 100 gr groene aspergepunten
  • 2 t look, geperst
  • zout, peper
  • voedingsgist (naar smaak)
  1. Maak het deeg volgens dit recept maar verdubbel de hoeveelheid. Verdeel in twee porties.
  2. Mix alle ingrediënten voor de dillepesto met de blender of staafmixer.
  3. Meng de ingrediënten voor de tzatziki.
  4. Verhit een pan met olijfolie en bak de look kort. Voeg de aspergepunten toe en bak ze vier minuten. Haal ze van het vuur en meng de voedingsgist eronder.
  5. Bak de flammkuchen 10-15 minuten op 250°C. Als je geen luchtblazen wil leg je er best iets op.
  6. Bestrijk je flammkuchen met de tzatziki en druppel de pesto erop. Dan de asperges en enkele takjes verse dille en/of basilicum. Besprenkel met olijfolie.

Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



Schrijf een reactie