Falafelwafels van zoete aardappel

Falafelwafels van zoete aardappel

In het begin was plantaardig koken voor mij: vervang X door kikkererwten en/of cashewnoten. We zijn toen een paar weken blijven steken op falafel en hummus. Zeker omdat het een tijd duurde voor ik het onder de knie kreeg: alle recepten die ik probeerde eindigden als kurkdroge bollen. Het begon pas te lukken toen ik dit recept van Minimalist Baker vond.

Daarna kwam er een versie met spinazie. Een met rode biet. Peterselie. Maar de beste vinden we die met zoete aardappel.

Wij bakten ze in het wafelijzer, maar je kan er evengoed balletjes van rollen en ze in de pan of friteuse klaarmaken.


Falafelwafels van zoete aardappel

Voorbereiding: 15 min.
Koelen: 30 min.
Afwerking: 15 min.
Voor: 4 stuks (2 personen)

  • puree van 1 zoete aardappel (± 300 gr rauw)
  • 265 g kikkererwten (gekookt en afgegoten)
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 2 t look, geperst
  • 1 handvol verse peterselie
  • 20 gr sesamzaad
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl koriander
  • 1 tl komijn
  • snuifje chili
  • peper en zout
  • tot 6 el volkorenbloem
  • panko of paneermeel

Schil de zoete aardappel. Kook, pureer en laat afkoelen.¹
Doe alle ingrediënten (behalve de bloem) in een blender en mix tot een kruimelig deeg. Proef en kruid bij.
Voeg de bloem per eetlepel toe tot het deeg niet meer aan je handen plakt. Ik gebruikte 5 afgestreken eetlepels.
Rol het deeg in een bol en zet een half uur in de koelkast.

Verwarm je wafelijzer en vet het in met olijfolie.²
Verdeel het falafeldeeg in 4 porties en maak er bollen van. Rol ze in paneermeel.
Bak de falafels in het wafelijzer. Ga niet te vroeg kijken, dan trek je de wafel kapot.
De wafels zijn klaar als ze een bruine korst krijgen – na 5 à 10 minuten.

Het recept voor de salade met gegrilde perzik vind je onder de volgende foto.

Nota’s

¹ Sneller: schil de zoete aardappel en zet hem 3 – 5 minuten in de microgolf (900W) in een gesloten pot.
² Als je geen wafelijzer hebt kan je ook falafelballetjes maken met dit recept. Verdeel dan in 10 balletjes, rol in paneermeel en bak in de pan.

falafelwafels

Salade met gegrilde perzik en courgette

Salade

  • 1 perzik
  • 50 gr rucola
  • 50 gr (baby)spinazie
  • ¼ cup zonnebloem- of pijnboompitten, geroosterd
  • ½ courgette
  • 5 olijven, fijngesneden
  • zout en peper

Snij de courgette in dunne linten. Bestrijk met olie, besprenkel met zout en peper. Bak in een (grill)pan.
Snij de perzik in partjes. Bestrijk met olie en bak in een (grill)pan tot ze zacht worden en beginnen te karameliseren.
Meng in een grote kom: rucola, spinazie, perzik, courgette en olijven.
Besprenkel met de dressing en zonnebloempitten.

Voor de dressing, meng:

  • ¼ cup olijfolie
  • 1 el azijn
  • ½ el limoen- of citroensap
  • ½ tl mosterd
  • zout en peper

Optioneel: gemarineerde tofu
De helft van dit recept.


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



1 thought on “Falafelwafels van zoete aardappel”

Schrijf een reactie