Falafelbroodjes met gekarameliseerde ui en kazige saus

Falafelbroodjes met gekarameliseerde ui en kazige saus

— door Debby

Dit is een broodje om te eten met iemand die je elke ochtend in je pyjama ziet. En dan bedoel ik niet zo’n glanzende jurk met bandjes. Ik bedoel een geruite pyjamabroek van de H&M waarvan de elastiek al maanden stuk is en dan gecombineerd met een van zijn oude t-shirts.

Dit is een broodje om te eten met iemand tegen wie je kan zeggen dat er iets tussen zijn tanden zit en die zijn smartphonecamera er dan bijhaalt om beter te kunnen pulken.

Dit is een broodje om te eten met iemand die je een dramatische huilbui heeft zien krijgen omdat je de verfkwast liet vallen op de nieuwe gordijnen in jullie eerste huurappartement.

Dit is een broodje om te eten met iemand die meldt dat hij misschien aambeien heeft en dan vraagt of je eens wil kijken. Alsof je weet hoe dat eruitziet.

Dit is geen broodje om te eten op een eerste date.

Dit is een langetermijnbroodje.

Falafel Sub - vegan - Wildgroei

Falafelbroodjes met gekarameliseerde ui en kazige saus

Tijd: 40 minuten
Voor: 2 broodjes

Falafel

  • 1 blik borlottibonen (250 gr uitgelekt)
  • 1 lijnzaadei (1 el lijnzaad + 2,5 el water)
  • 40 gr havermeel
  • 30 gr kastanjechampignons (1 grote)
  • 10 gr voedingsgist
  • 1/4 tl zout
  • 1/8 tl peper
  • 3 t look
  • 20 gr platte peterselie, vers
  • 1 el oregano, gedroogd
  • 1 el plantaardige olie
  • 2 el paneermeel of panko (+ extra voor de korst)

Gekarameliseerde ui

  • 2 rode uien, in ringen gesneden
  • 2 dadels, fijngesneden (of 2 tl esdoornsiroop)
  • 2 tl sojasaus

Kazige saus 1

  • 1 el kokosolie
  • 20 gr bloem
  • 1/4 tl zout
  • zwarte peper
  • 1/4 tl lookpoeder
  • 10 gr voedingsgist
  • 1 tl citroensap
  • 75 – 100 ml water

Verder

  • 2 broodjes
  • sla
  1. De gekarameliseerde uien: Bak de uien in 1 el plantaardige olie tot ze glazig worden. Voeg de dadels toe, roer goed en laat enkele minuten karameliseren. Blus met de sojasaus en zet opzij.
  2. De falafel: Bak de look en kastanjechampignons bruin. Mix ze met de rest van de ingrediënten in de blender tot een grof mengsel. Rol balletjes van het deeg (1 el per stuk voor 8 balletjes) en haal ze door het paneermeel. Verwarm 2 el olijfolie in een antikleefpan en bak de balletjes tot ze een goudbruine korst hebben.
  3. De saus: Smelt de kokosolie op een laag vuur in een steelpan. Doe er het zout, de peper en het lookpoeder bij en roer met een garde. Blijf roeren en voeg de bloem en het voedingsgist toe. Giet het water erbij en roer tot een gladde saus. Als ze te dik is voeg je meer water toe, als ze te lopend is wat extra bloem of voedingsgist.
  4. Halveer de broodjes en beleg ze met sla, falafel, gekarameliseerde ui en saus.

  1. Aangepast van Elephantastic Vegan

Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



Schrijf een reactie