Dumplings met tofu en shiitake

Dumplings met tofu en shiitake

—door Debby

Mijn grootmoeder maakte jarenlang spaghetti door de pot op het vuur te zetten en te wachten tot al het water verdampt was. Daar roerde ze dan een blik zoet-zure saus onder. Want rode saus is rode saus. Vanuit dezelfde filosofie kapte ze drie soorten rum in een fles. Alles voor wat extra kastruimte.

Haar man begon ’s morgens al te zagen als hij wist dat we spaghetti gingen eten. Hij beweerde dat hij geen Italiaans eten lustte. Ik denk niet dat hij ooit echte spaghetti Bolognese heeft geproefd.

We probeerden elke keer uit te leggen hoe ze spaghetti moest koken maar ze wou echt niet luisteren. Ze was tegen gepruts. Kooktijden in het oog houden, recepten volgen: allemaal gepruts. Ovenschotels waren altijd koud vanbinnen. Broodjes nooit doorbakken. Ze zou zelf wel zien wanneer het klaar was. De gaartijden en het einde van haar geduld vielen meestal samen.

dumplings
Het ironische is dat mijn grootmoeder echt enorm goed balletjes in tomatensaus kon maken. Met verse ingrediënten. Ze had er gewoon nooit aan gedacht om de ene pan bij de andere te kieperen.

Ik heb het dus van geen vreemde als ik wat ongeduldig wordt tijdens het koken. Dat ik begin te improviseren terwijl ik de basis nog niet ken. Het gevolg: dikke dumplings die na een half uur koken nog niet gaar zijn.

dumplings
Dan moet ik mijn trots even inslikken en gewoon het recept volgen van een Chinese moeder die al veertig jaar dumplings maakt. Blindelings ondertussen, met één oog op de tv.

Het alternatief is: iets jarenlang doen zonder er ooit echt goed in te worden. Gewoon uit koppigheid. En dan plakkerige spaghetti eten. Rauwe broodjes.

dumplings

Dumplings met tofu en shiitake

Voorbereiding: 40 min.
Afwerking: 15 min.
Voor: 10 dumplings (2-3 personen)

Voorbereiding

Laat de tofu uitlekken.

Dumplings

Ik geef het recept kort mee, voor een gedetailleerde uitleg ga je naar deze site. De foto’s helpen enorm.

  • 150 gr bloem
  • 1/8 tl zout
  • 75 ml gekookt water
  • 40 ml ijskoud water
  1. Meng bloem en zout.
  2. Doe het gekookt water erbij en roer snel alles onder elkaar.
  3. Doe het koud water erbij en roer snel onder elkaar.
  4. Kneed het deeg even in de kom. Kneed daarna nog 5 minuten op je werkblad.
  5. Leg de deegbol in een kom met een vochtige doek erover en laat het 20 minuten rusten.
  6. Maak ondertussen de vulling (zie hieronder).
  7. Rol het deeg in een slang van 3 cm diameter. Snij die in tien gelijke stukken. Rol elk stuk in een bolletje, duw dat plat met je hand en rol het uit met de deegrol. Maximaal 1-2 mm dik, anders garen ze moeilijk. Maak de randen dunner dan het midden en bevochtig ze met water.
  8. Vul elke dumpling met 1 el vulling en een paar kerstomaten.
  9. Sluit de dumpling met een van deze technieken. Bewaar onder een vochtige doek terwijl je de rest vult.
  10. Verwarm een antikleefpan en doe er 1 el olie in. Bak de dumplings 2 minuten, tot ze een bruine korst krijgen.
  11. Giet 75 ml water in de pan en doe het deksel erop. Haal het deksel er na 5 minuten af en laat verder koken tot het water weg is, zo’n 5 minuten.
  12. Laat de dumplings bruinen. Voeg eventueel nog wat olie toe. Schud met de pan om ze los te maken.
  13. Serveer met de sesamdipsaus (zie hieronder).

Vulling

Halveer de kerstomaten en leg ze op een bakplaat. Besprenkel met zout en olie en grill ze 15-20 min.
Maak pikante misopasta: meng de rode en witte misopasta, sojasaus en sambal.
Snij de tofu en shiitake in blokjes en bak ze in de pan met 2 el pikante misopasta.

Voor de sesamdipsaus, meng:

  • 2 el sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 el azijn
  • 2 el limoensap
  • 1 t geperste look
  • 1 tl sesamzaad

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



Schrijf een reactie