Pizza met gegrilde groenten

Pizza met gegrilde groenten

—door Debby

In deze pizza kruipt wat tijd want echt àlles is zelfgemaakt. En je kan het waarschijnlijk sneller doen als je de saus uit een potje haalt en de bodem uit de winkel. Maar neem desnoods een dag verlof. Hij is het waard.

Dit is echt zo’n goeie pizza. Wij praten er al twee weken over.
Een dikke bodem met kruidige tomatensaus, gegrilde groenten en tempehbacon.

pizza met gegrilde groenten

Pizza met dikke bodem, gegrilde groenten en tempehbacon

Beter dan Pizza Hut.

Voorbereiding: 80 min. (incl. rijzen) als je de bodem zelf maakt, 30 min. met een kant-en-klare bodem.
Baktijd: 12-15 min.
Voor: 2 pizza’s

Zelf pizzabodems maken

  • 190 gr (1,5 cup) volkoren bloem
  • 190 gr (1,5 cup) witte bloem (+ extra voor het kneden)
  • 1 el instantgist
  • 285 ml (1,25 cup) warm water (ongeveer 50°C )
  • ½ tl zout
  1. Los de gist op in het warme water en laat 10 minuten staan tot het oppervlak licht schuimt.
  2. Doe er 190 gram bloem bij en meng met je handen.
  3. Doe de rest van de bloem er geleidelijk aan bij tot je deeg geen bloem meer opneemt.
  4. Kneed dit deeg op een bebloemd oppervlak. Ongeveer 8 minuten of tot het zacht en elastisch aanvoelt.
  5. Verdeel het in twee bollen.
  6. Maak er cirkels van: leg een bol deeg op (bebloemd) bakpapier en duw hem met je handen naar buiten tot een cirkel van 25 cm doorsnee. De rand mag iets dikker zijn.
  7. Laat 30 minuten rijzen.

Toppings

De saus

  • 1 ui
  • 2 teentjes look (geperst)
  • 400 gr. tomatenblokjes (mag uit blik)
  • oregano
  • basilicum

De tempehbacon

  • 250 gr tempeh
  • 1 el sojasaus
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl sambal
  • 1 tl komijn
  • zout en peper

De groenten

  • 1 courgette, in dunne schijfjes
  • een halve rode paprika
  • een halve groene paprika
  • 1 tomaat, in schijfjes

De parmezaan

  • 90 gr zonnebloempitten
  • 9 gr edelgist
  • ¾ tl zout
  • ¼ tl lookpoeder
  1. Maak de saus: stoof de ui even aan in olijfolie tot hij glazig is. Doe de tomaten en look erbij. Kruid bij naar smaak met oregano, basilicum, peper en zout. Laat inkoken (zonder deksel) tot een dikke saus.
  2. Maak de tempehbacon: meng alle ingrediënten voor de marinade. Snij de tempeh in blokjes en meng met de marinade. Laat een kwartier inwerken. Bak de tempeh in een geoliede pan tot ze een goudbruine korst krijgen.
  3. Grill de groenten: leg ze naast elkaar op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie en zout en zet onder de grill. Hoe lang hangt van je oven af. Blijf dus in de buurt. Haal de groenten van de bakplaat als ze een bruin randje beginnen te krijgen. Hier zo’n 10-15 minuten.
  4. Maak de parmezaan: mix alle ingrediënten tot poeder.
  5. Verwarm de oven voor op 250°C.
  6. Beleg je pizza: eerst de tomatensaus, dan wat parmezaan. Dan de courgette, paprika’s (in reepjes gesneden) en tempeh. Strooi er voor het bakken nog wat parmezaan en basilicum over. Besprenkel met olijfolie.
  7. Wrijf ook wat olijfolie over de rand.
  8. Zet de pizza’s met bakpapier en al in de oven (in het midden, op de rooster). Bak ze 12-15 minuten.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



3 thoughts on “Pizza met gegrilde groenten”

Schrijf een reactie