Chocoladecakes met misokaramel

Chocoladecakes met misokaramel

—door Debby

Ik dacht dat misopasta iets was dat gebruikt werd door mensen die hun ochtend beginnen met een twee uur durende matcha-ceremonie. Daarom negeerde ik het als ik het tegenkwam in recepten. “Misopasta? Zout dus.” En ik haalde de bidon sojasaus boven. Dat gebeurt er dan als je alleen de ingrediëntenlijst leest en niet probeert te begrijpen waarom iets op een bepaalde manier gemaakt wordt.

Ik kocht het uiteindelijk toch omdat ik per se de tofu geitenkaas van Keepin’ it Kind wou maken. Nu doe ik het overal in. Want het is helemaal geen sojasaus. Ja, het is zout. Maar er zit een smaak in die ik niet uitgelegd krijg. Het is zoals met wijn: dat begint met zwarte bessen en na drie zinnen klinkt het alsof je de folder van de Gamma zit voor te lezen.

Wanneer ik de geur van witte miso aan Jeroen probeerde uit te leggen geraakte ik dan ook niet verder dan “rotte ananas, maar niet echt”. Ik haalde het pakje en liet hem zelf ruiken.

“Karamel?”

Ik liep al een tijdje rond met het idee om miso in een dessert te gebruiken en eindelijk wist ik hoe: in chocoladecake. Want karamel en chocolade zijn de Hugo en – allez, nu kom ik niet meer op die haar naam, ik wil maar Claudette typen. Nicole. Van desserts. De Nicole en Hugo van desserts.

Toen ik de eerste keer proefde van de misokaramelvulling dacht ik dat het niets zou worden. De smaak was veel te overheersend. Zelfs tussen al die dadels. Maar met de chocoladecake rond en de frosting erop was hij perfect. Nog altijd aanwezig maar subtieler.

Nu loop ik rond met het idee om een grote versie te maken. Laagjes chocoladecake afwisselen met laagjes misokaramel. Er dan wat noten tussen. Of op. Waar vind ik zo’n taartzaag?


Chocoladecakes met misokaramelvulling

Voor: 6 cakes van 7 cm Ø
Tijd: 20 min. voorbereiding + 20 min. baktijd + tijd om alles te laten afkoelen (doe de frosting er pas op bij het opdienen)

Voorbereiding

Zet de kokosroom of -melk een nacht in de koelkast.
Je hebt enkel het romige gedeelte nodig, niet het kokoswater.

Misodadelkaramel

In de blender:

  • 7 zachte dadels
  • 1 el witte miso
  • 1 el notenpasta
  • 1 el kokosolie
  • 2 el plantaardige melk

Chocoladecake

Volg het recept voor deze chocoladecake tot en met stap 5.
Kom terug.

Vet zes bakvormpjes in met olie.
Bedek de bodem met 1 afgestreken el van het cakebeslag.
Doe in het midden ½ tl misodadelkaramel.
Vul de vormpjes op met de rest van het cakebeslag.
Bak 18 minuten op 180°C en laat volledig afkoelen in de koelkast.

Frosting

  • 75 ml kokosroom (of de room van 150 ml gekoelde kokosmelk)
  • 1 el notenpasta
  • 1 el misodadelkaramel
  • optioneel: 1 tl tapiocameel

Klop de kokosroom op met de handmixer tot hij stevig wordt. Als de room niet dikker wordt helpt het om er een afgestreken tl tapiocameel bij te doen.
Roer er de notenpasta en dadelkaramel onder en zet in de koelkast om op te stijven.
De frosting wordt smeerbaar na een paar uur.

Nota’s
Bewaar de cakes in de koelkast, dan drogen ze niet uit.
Het recept voor de frosting heb ik aangepast van Minimalist Baker.

Bewaren


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]Schrijf een reactie