Chocoladecake

Chocoladecake

—door Debby

“Ik had nooit gedacht dat ge voor zoiets volk zou vinden”, zei Jeroens grootmoeder toen we vertelden over onze eerste Flavr-bestellingen. Zijn ma wou ook wel eens iets bestellen. “Zeker doen”, zei ik, in de veronderstelling dat ze een paar falafelburgers wou proberen. “Dat kan gewoon via de site”. Ze bestelde de volledige catering voor haar verjaardagsfeest. Aperitief, hoofdgerecht en desserts.

En ik ben zo slecht in desserts.

Ik ben nogal bruut in de keuken: ik begin niet aan avocadorozen en als ik dingen twee keer moet kneden ga ik lopen. Daarom vind ik het handig dat je bij hartig eten nog kan improviseren: je gooit wat dingen in een pan en je ziet wel waar je uitkomt. Bij gebak gaat dat niet. Dat zet je in de oven in de hoop dat het er na een half uur eetbaar uitziet.

Na wat gegoogel merkte ik al snel dat ik zelf een recept in elkaar moest flansen. Plantaardige desserts vind je genoeg. Je komt al een heel eind met een Pinterestaccount en een zak cashewnoten. Maar plantaardig én suikervrij¹ – nee.

Desserts suikervrij maken is dan ook niet simpel. Je moet er bijna een chemicus bijhalen. Suiker heeft zoveel verschillende functies (smaak, textuur, decoratie) en er bestaat niet één oplossing – “gooi overal een banaan in”.

En dat is op zich allemaal heel interessant maar ik wil ook nu cake.

Om mijn eigen versie te maken baseerde ik me op dit recept van The Barefoot Housewife – meteen ook vegan, dat bespaarde een hoop geknoei. De eerste poging met stevia zag er al vrij cakeachtig uit: donkerbruin, luchtig, gerezen. Alleen jammer dat er een hele banaan op moest om de bittere smaak weg te krijgen. Een dag later volgde versie twee: ineengezakt en met een banaan in het deeg.

Versie drie is ‘m uiteindelijk geworden: met hele dadels om de cake zoet te maken en een chia-ei voor de binding.

‘Precies echte cake’, volgens Jeroen.

Toen werden we overmoedig en beslisten we om ook een cheesecake te maken. Want dat bestaat maar voor 100% uit zuivel en suiker. Al een hele week mee aan het vechten. Rauwe, geweekte cashews gebruiken en dan hopen dat de diepvries er smaak in tovert.


Snelle chocoladecake

Plantaardig en vrij van toegevoegde suikers.

Voorbereiding: 10 min.
Baktijd: 18 min.
Voor: 1 cake van 15 cm ∅ (4 porties)

Voor de cake

  • 75 ml (1/3 cup) plantaardige melk
  • 1 el azijn
  • 1 tl vanillearoma
  • 45 ml olie (1/8 cup)
  • 60 ml gekookt water (¼ cup)
  • 35 gr. (1/4 cup) volkoren bloem
  • 35 gr. (1/4 cup) havermeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baksoda
  • 3 el (25 gr) rauw cacaopoeder
  • 3 dadels
  • 1 el (10 gr) chiazaad of lijnzaad
  • snuifje zout
  • snuifje chili

Voor de topping

  • ½ geprakte banaan
  • 2 el cacao
  • ½ el tahin (of gelijk welke lopende notenpasta)
  • 1 tl gemalen espresso (moet niet)
  • 1 tl vanillearoma

Stappen

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Doe melk, azijn, dadels en chiazaad in de beker van je blender of staafmixer. Zet opzij.
  3. Meng in een grote kom: bloem, bakpoeder, baksoda, zout, chili en cacao.
  4. Blend alle dingen uit stap 2 tot je de dadels niet meer ziet en giet dit bij de rest, samen met de vanille, de olie en het water.
  5. Roer alles kort onder elkaar. Er mag wat lucht in zitten (de textuur van chocomousse). Eet wat rauw deeg als excuus om te testen of er genoeg vanille/zout/chili in zit.
  6. Giet het beslag in een vorm met bakpapier (wij hebben een ronde van 15 cm) en bak 18 minuten of tot je mes er proper uitkomt.
  7. Terwijl de cake in de oven zit meng je alles voor de topping². Zet dit mengsel in de koelkast.
  8. Laat de cake helemaal afkoelen en bestrijk met de topping. Dien op met grof zout, stukjes banaan of andere dingen die bij chocolade passen (een kom chili).

Nota’s

¹ Suikervrij betekent voor ons vrij van toegevoegde suikers—zie over ons.
² Alternatieve topping: 4 dadels, 1 el cacaopoeder en 1 tl vanillearoma mixen + 2 el plantaardige melk om te verdunnen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



2 thoughts on “Chocoladecake”

Schrijf een reactie