Champignonroomsoep

Champignonroomsoep
PompoenHet was ruim druk toen we aankwamen op de Wintermarkt. Het plein voor de gebouwen van Perron Noord stond vol tenten. Een met pannenkoeken, een met beren die kersttruien of sloffen droegen, een waar ze yoghurtpotten met kaarsen in verkochten, een tent met plastic appels en een tent waarin ze geld inzamelden voor lokale gehandicapten.

Ik ging maar weer eens wandelen. Debby zei dat er een recept met champignons aankwam en mijn gebruikelijke manier van teksten verzinnen — naar een lege plek op de muur staren en hopen dat alles vanzelf komt — leverde niets op. Het bevestigde alleen wat ik zelf al wist: dat ik geen mening of verhalen had over champignons.

Het was vijf graden. Aan het begin van de winkelstraat kreeg ik zin om in de Zeeman een trui met een wollige binnenkant te kopen. Ik had er al één maar die was in de was en mijn andere truien hadden geen wollige binnenkant.

Op de vesten dacht ik na over champignons. Een flinterdunne gedachte. Ik vroeg me na een paar meter al af waar andere wandelaars mee bezig waren. Of ze ’t ook zo moeilijk hadden.

Voor me stelde een vrouw haar man gerust: ‘onze Bart’ zou het betalen.

Joggende vrouwen hadden ‘heel hard’ het gevoel dat ze ‘hun ding’ niet konden doen.

Bejaarde vriendinnen kwamen overeen dat ze er snel aankwamen, de kerstdagen.

Verder gebeurde er niets. Een man en zijn hond plasten tegen dezelfde boom; een cementvrachtwagen loste zijn lading en reed er daarna zelf in; een reiger wilde vertrekken, misstapte zich en zakte weg in de modder.

De wereld was niet bezig met champignons.

Leesvoer

Elke maandag en donderdag nieuwe recepten en verhalen in je mail.

Makkelijke en gezonde vegan champignonroomsoep - Wildgroei

Champignonroomsoep

Voor een halve liter (2 grote kommen).
Gezond, vol eiwitten (25 gr per kom) en klaar in een kwartier.
English version in the comments.

Basis

  • 250 gr witte bonen (bv. cannellini), gekookt
  • 100 ml (1/2 cup) plantaardige melk (bv. rijstmelk)
  • 4 el voedingsgist
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl lookpoeder
  • 1 el citroensap
  • 2 tl plantaardige olie
  • een snuif nootmuskaat

Champignons

  • 200 gr gemengde champignons, in schijfjes
  • 2 t look, geperst
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 el verse peterselie, fijngesneden + extra voor garnering
  • zout en verse zwarte peper
  1. Mix alle ingrediënten voor de basis met een blender of staafmixer. Giet in een steelpan en zet opzij.
  2. Verwarm een eetlepel olie in een antikleefpan en bak de look kort aan.
  3. Doe de champignons erbij en bak tot ze een bruine kleur krijgen. Voeg het citroensap en de verse peterselie toe en kruid bij met voldoende zout en peper. Bak nog 2 minuten.
  4. Verwarm de bonensoep in de steelpan tot ze zacht kookt. Roer geregeld zodat de soep op de bodem niet aanbrandt.
  5. Roer er de champignons onder en laat nog een minuut meekoken. Proef en kruid eventueel bij.
  6. Serveer de soep met verse peterselie, een geut olijfolie en verse zwarte peper.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



1 thought on “Champignonroomsoep”

  • Creamy mushroom soup

    2 large bowls
    Healthy, packed with protein and ready in under fifteen minutes.

    Soup base

    • 4 cups (250 gr) cannellini beans, cooked
    • 1/2 cup plant milk (I used rice milk)
    • 4 tbsp nutritional yeast
    • 1/2 tsp salt
    • 1/4 tsp garlic powder
    • 1 tbsp lemon juice
    • 2 tsp vegetable oil
    • a pinch of nutmeg

    Mushrooms

    • 2 cups (200 gr) assorted mushrooms (chestnut, oyster, shiitake, …), sliced
    • 2 gloves garlic
    • juice of 1/2 lemon
    • 2 tbsp fresh flat parsley, finely chopped (+ extra for garnish)
    • salt and freshly ground black pepper
    1. Blend all the ingredients for the soup base with a blender until smooth. Pour the mixture in a pan and set aside.
    2. In a non-stick pan on medium heat, heat up 1 tbsp of vegetable oil. Add the garlic and cook for 1 minute.
    3. Add the mushrooms and bake until browned. Add lemon juice and fresh parsley. Season to taste with salt and pepper. Cook for another 2 minutes.
    4. Bring the soup base to a soft boil. Stir regularly. Once boiling, add the mushrooms and heat through for another minute.
    5. Serve in two bowls. Top with fresh parsley, a drizzle of good quality olive oil and freshly ground black pepper.

Schrijf een reactie


%d bloggers like this: