Abrikozenparfait met crackgranola

Abrikozenparfait met crackgranola

—door Debby

Ik zat op kot in Gent. Of ja, niet helemaal. Mijn vriend zat op kot in Gent en ik zat in zijn kot. De hele dag niets te doen. Ik denk dat dat de periode was dat ik net was afgestudeerd en overal solliciteerde. Veel series gekeken toen. Dexter toen het nog goed was. Het eerste seizoen van Heroes. Lost. Ook in dat kot: granola met appel van de Match op De Zuid.

Hoeveel dozen ik daarvan gegeten heb. ’s Morgens sowieso een kom. Dan nog een halve om het af te leren. Een handvol in het voorbijgaan. Het gebeurde vaak dat ik op een dag door een hele doos ging. Daar voelde ik me dan rot over. Maar ik kon daar gewoon niet afblijven. Dat smaakte naar koeken.

En niet moeilijk dat dat naar koeken smaakte. Achteraf heb ik eens gekeken hoeveel suiker daarin zat. Ik had evengoed elke dag twee pakken New Yorkers naar binnen kunnen spelen. Uit zelfbescherming ben ik gestopt met die granola te kopen. Mijn gewicht ging omhoog, maar nog erger: er verdween een hoop geld. Die dozen kostten al snel tussen de drie en de vijf euro.

Ik gaf mijn bankkaart aan een vriend en die gaf mij elke week twintig euro zakgeld van mijn eigen rekening. Daar moest ik dan mee toekomen voor de rest van de week. Ik ontdekte dat groenten echt niks kosten en at die dus met hopen. Verder at ik havermout. ’s Morgens en ’s middags. Niet van die uitpuilende bakken die je nu op Instagram ziet. Twee lepels havermout, de rest topping. Maar kaal. Hoogstens met kaneel. Als ik dan geld over had in het weekend trakteerde ik me op een pecannotenkoek van 75 cent. Die at ik dan zo traag mogelijk op.

Daarna werkte ik en maakte het allemaal niet meer zoveel uit. Ik begon terug geld uit te geven. Ik kocht die granola. Ik kocht twee pecannotenkoeken. In het midden van de week, waarom niet. De dingen werden vanzelfsprekend.

Nu leven wij op een vast budget. Niet omdat het per se moet, maar omdat we daarvoor kiezen. Geld uitgeven aan nepkaas, dure notenpasta’s en restaurants doen we niet. Dan gaan we liever op reis. Of sparen we voor blenders die ons een hoop stress bezorgen omdat we bang zijn dat we dure dingen kapot gaan maken.

We zijn heel hard bezig met ‘hebben we dit wel nodig’. Ter illustratie: ik kocht gisteren een e-book van zeven euro. Ik heb er drie weken over nagedacht of ik dat wel zou doen.

Dat ik zelf eten heb leren maken heeft daar voor een groot deel mee te maken – dat is gewoon een pak goedkoper. Als ik granola wil moet ik hem zelf maken. Hij smaakt niet helemaal naar koeken, maar hij komt dicht genoeg in de buurt. En ik eet er geen handenvol meer van. Dat gaat niet. Daar maak ik er te weinig voor. Net genoeg voor in de parfait. Maar voorbij de afkoelende ovenschaal lopen en af en toe een paar brokken meepikken, dat is mijn nieuwe pecannotenkoek.

abrikozenparfait

Abrikozenparfait

Negeer. afkoelende. granola.

Tijd: 30 min. voorbereiding + tijd om alles te laten afkoelen (vul pas in laagjes als je gaat opdienen, anders wordt de granola zompig)
Voor: 2 personen

Dadelkaramel¹

 • 7 zachte dadels
 • 1 el notenpasta
 • 1 el kokosolie
 • 3 el plantaardige melk
 • ¼ tl zout

Havergranola

 • 2 cups (200 gr) havervlokken
 • ¼ tl zout
 • ¼ cup gesmolten kokosolie
 • 2 el dadelkaramel, aangelengd met plantaardige melk tot ¼ cup

Abrikozencompote

 • 5 abrikozen
 • 2 tl citroensap
 • 1 el water
 • 4 zachte dadels

Pudding²

 • ½ blok zijden tofu³
 • ¼ cup plantaardige melk
 • 1 el dadelkaramel
 • 2 tl vanillearoma
 • 1 tl citroensap
 • snuifje zout
 • 1 tl kokosolie
 1. Maak de dadelkaramel: doe alle ingrediënten in de blender en vermeng tot een homogene pasta.
 2. Maak de havergranola: verwarm de oven voor op 180°C. Meng alle ingrediënten en leg ze op een bakplaat. Bak 15 minuten (tot goudbruin).
 3. Maak de abrikozecompote: verwarm 1 tl olie in een steelpan. Snij de abrikozen in stukjes en doe ze in de pan, samen met het citroensap en het water. Bak tot de abrikozen zacht zijn. Roer regelmatig. Mix de abrikozen en de dadels tot een gladde compote.
 4. Maak de pudding: giet de tofu af. Doe alle ingrediënten in de blender en vermeng tot een glad geheel. Proef en voeg extra vanillearoma, citroensap of dadelkaramel toe naar smaak.
 5. Werk af: vul twee glazen in lagen met de granola, pudding, abrikozencompote en extra schijfjes abrikoos.

Nota’s
¹ Recept van Cocoon Cooks.
² Gebaseerd op deze vulling van The Hungry Herbivores.
³ Zijden (silken) tofu is een zachte tofu die gebruikt wordt in desserts, salades en sauzen. Hij bestaat maar voor 20% uit sojabonen en is dus lichter dan vaste tofu. Wij gebruikten Taifun, o.a. te koop bij Bio Planet. Als je geen zijden tofu vindt kan je hem vervangen door plantaardige yoghurt of kwark.

Deze parfait kan je ook als dessert maken voor vier personen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]1 thought on “Abrikozenparfait met crackgranola”

Schrijf een reactie