Aardappelsalade met brandnetels en citroen

Aardappelsalade met brandnetels en citroen

In Guatemala had Ben parasieten. De dokter stuurde hem naar de apotheek. Daar hadden ze planten. Het veranderde zijn leven.

De plukwandeling begon. Ben voorop, wij met z’n twintigen erachteraan. Het was prachtig weer. We stopten bij een eik. Ben zei dat hij een boek van 400 pagina’s had over de eik.

“Interesting for some; super boring for most.”

Van de bessen van de meidoorn maakte Ben fruitleer. Hij trok een paar bessen van de boom, kneep er een paar samen en smeerde ze uit in zijn palm. Het werd een kleffe fruitkoek. Kon je meenemen als snack.

We plukten nog brandnetels en raapten kastanjes. In mijn hoofd was ik weer zes. Met mijn grootmoeder en haar zus sperziebonen plukken in hun moestuin aan de watertoren in Kalmthout. Daarna met z’n drieën bonen doppen. Bandwerk aan de keukentafel. Ik tussen die twee vrouwen. Mijn grootoom die in de kamer ernaast het wielrennen keek met het volume op 25. Hun hond die een boon wilde en die hem daarna in de garage weer uitkotste.

Een paar dagen na die wandeling zochten we op de Lierse vesten weer brandnetels. We vonden een mooie bos met jonge en oude netels net voorbij het Spuihuis. Ben had gezegd dat je brandnetels best langs onder vastpakt, dan bogen de naalden mee en werd je niet gestoken.

De eerste netel stak ons allebei.

Leesvoer

Krijg Wildgroeis tweewekelijkste update en lees als eerste de nieuwste recepten en verhalen.

Warme aardappelsalade met brandnetelsaus - vegan - Wildgroei

Warme aardappelsalade met brandnetelsaus - vegan - Wildgroei

Warme aardappelsalade met brandnetelsaus

Hoofdgerecht voor 2 personen.
Bijgerecht voor 4 personen.
English version in the comments.

Aardappelen

  • 1 kg mini-krielaardappelen, gewassen en gehalveerd
  • 2 el olijfolie
  • grof zout (naar smaak, ik gebruikte 3 snuifjes)

Brandnetelsaus

  • 150 gr brandnetelbladeren1 (pluktips vind je onder aan het recept)
  • 1 el kappertjes
  • 10 gr augurken (2 kleine)
  • 1/4 tl appelciderazijn
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl zwarte peper
  • 75 ml (1/3 cup) olijfolie
  • 1/2 el citroensap
  • 3 t look, geperst

En

  • 300 gr (4 cups) limabonen, gekookt en gespoeld
  • 75 gr veldsla
  • sap van 1 citroen
  • 1 el sesamzaad
  • zout en peper
  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Meng de mini-krielaardappelen met de olijfolie en het zout in een ovenschaal. Bak goudbruin in 30 – 35 minuten. Roer na een kwartier om zodat ze egaal kleuren.
  3. Was de brandnetelbladeren. Vul de gootsteen met water, doe handschoenen aan (of gebruik een knijptang) en dompel de brandnetels onder. Laat ze vijf minuten weken.
  4. Breng ondertussen een ruime pot water aan de kook. Haal de brandnetels uit de gootsteen (nog steeds met handschoenen of knijptang) en blancheer ze een minuut. Laat ze uitlekken en afkoelen. Hierna kan je de brandnetels gewoon aanraken2.
  5. Maak de brandnetelsaus. Haal zoveel mogelijk vocht uit de brandnetels door ze uit te knijpen met je hand. Mix alle ingrediënten voor de saus met een blender of staafmixer tot een homogene saus. Leng aan met water of olie tot de gewenste dikte3.
  6. Haal de aardappelen uit de oven en meng ze met de witte bonen, brandnetelsaus, sesamzaad en citroensap. Roer de veldsla eronder. Kruid bij naar smaak met zout en peper.

Pluktips

  • Brandnetels plukken doe je in het bos en niet in de buurt van water, weilanden of autowegen (plekken waar de grond vervuild is).
  • Pluk enkel wat je nodig hebt.
  • Tenzij je erg handig bent draag je best handschoenen en lange mouwen.
  • Gebruik de bovenste bladeren van de brandnetel, zo beschadig je de plant niet. Beter zelfs: je zorgt ervoor dat hij extra scheuten kweekt.
  • Controleer de bladeren op schimmel.
  • Neem Ben van Forest To Plate mee, die kan wildplukken én vertellen.

 


Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


  1. Of vervang (een deel) door spinazie voor een zachtere smaak. 
  2. Het koken dient om de brandharen te neutraliseren. Als je enkel spinazie gebruikt sla je deze stap over. 
  3. Voor dit recept heb je maar de helft van de saus nodig, de rest kan je invriezen of in de plaats van pesto gebruiken. 

Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



1 thought on “Aardappelsalade met brandnetels en citroen”

  • Roasted potato salad with stinging nettle sauce

    Main for 2, side dish for 4.

    Potatoes

    • 1 kg (2.2 lbs) small potatoes, washed and halved
    • 2 tbsp olive oil
    • kosher salt (to taste)

    Stinging nettle sauce

    • 150 gr (5.3 oz) nettle leaves (or sub with spinach)
    • 1 tbsp capers
    • 10 gr gherkins (2 small gherkins)
    • 1/4 tsp apple cider vinegar
    • 1/2 tsp salt
    • 1/4 tsp black pepper
    • 75 ml (1/3 cup) olive oil
    • 1/2 tbsp lemon juice
    • 3 cloves garlic, minced

    And

    • 300 gr (4 cups) butter beans, cooked and drained
    • 75 gr (2.6 oz) lamb’s lettuce
    • juice of 1 lemon
    • 1 tbsp sesame seeds
    • salt and pepper
    1. Preheat the oven to 200C/390F.
    2. Mix the potatoes with the olive oil and kosher salt in an oven dish. Bake for 30 – 35 minutes, until golden brown. Turn them over after 15 minutes.
    3. Wash the nettle leaves. Fill the sink with water and, using gloves or tongs, submerge the leaves in water. Leave for 5 minutes to soak.
    4. Fill a large pan with water and bring to a boil. Still using gloves or tongs, place the leaves in the pan and blanch them for a minute. Drain in a colander and leave to cool. (You can skip this step when using spinach)
    5. Make the nettle sauce: Get as much moisture out of the nettle leaves as you can by squeezing them dry with your hands. Add the ingredients for the sauce to a blender and pulse until smooth. Add some water or oil if the sauce is too thick.
    6. In a large bowl, mix together potatoes, beans, 1/2 of the nettle sauce*, sesame seeds and lemon juice. Stir in the lamb’s lettuce and season to taste with salt and pepper.

    *Note: Freeze the remaining sauce or use it instead of pesto.

Schrijf een reactie


%d bloggers like this: